Πέμπτη

Μοσχαράκι με Μαυροδάφνη

Ακου να μαθαίνεις....'' Η Μαυροδάφνη είναι ταυτισμένη με την σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κρασιού, από τότε που, λίγο μετά τα μέσα του 19 αιώνα, ο Γουσταύος Κλάους έδωσε στο σκούρο σταφύλι της Αχαΐας το όνομα της λατρεμένης μελαχρινής ντόπιας μνηστής του. Η έμπνευση της οινοποίησης της Μαυροδάφνης όπως την ξέρουμε σήμερα ανήκει στον Κλάους, ο οποίος το 1854εγκαταστάθηκε στην Πάτρα και στη συνέχεια ίδρυσε την οινοποιία Achaia-Clauss, με στόχο την παραγωγή και εμπορία της Μαυροδάφνης. Η Μαυροδάφνη είναι ένας επιδόρπιος οίνος που δημιουργείται με την προσθήκη αλκοόλ κατά την διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης. Με τον τρόπο αυτό το κρασί αποκτάει υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, διατηρώντας όμως τα φυσικά σάκχαρα, αλλά και αρκετά πρωτογενή αρώματα του σταφυλιού.  Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, σε ένα συγκεκριμένο σκαλιστό βαρέλι στο Αυτοκρατορικό κελάρι της Achaia Clauss, παλαιώνει ακόμα, μέχρι τις μέρες μας, το παλαιότερο ελληνικό κρασί (και ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης): η πρώτη Μαυροδάφνη που οινοποίησε ο Γουσταύος Κλάους, εσοδείας 1873! 
Χρηστικά, αξίζει να γνωρίζουμε ότι η Μαυροδάφνη πίνεται δροσερή σκέτη, μετά το φαγητό ή ως κέρασμα. Εκεί όμως που απογειώνεται είναι όταν συνδυάζεται με επιδόρπια από ποιοτική μαύρη σοκολάτα, καθώς η γευστική αρμονία μεταξύ των δύο είναι μία πραγματικά απερίγραπτη εμπειρία. Εναλλακτικά, η Μαυροδάφνη μπορεί να συνοδεύσει επιδόρπια με σταφίδες ή ξηρούς καρπούς, αλλά και «μπλε» τυριά, όπως είναι το Ροκφόρ και το Στίλτον. ''  Κι αφού έμαθες πάμε τώρα να τη βάλουμε στο φαγάκι μας!!  


Υλικά
1 κιλό μοσχάρι σπάλα ή ποντίκι κομμένο  σε κομματάκια
1 καρότο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μισό φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
1 σελινόριζα κομμένη σε κύβους
1 φύλλο δάφνης
λίγο θυμάρι
5-6 κοκκους μπαχάρι
250 ml Μαυροδάφνη
3 φλιτζ τσαγιού ζωμό
αλάτι πιπέρι
(προαιρετικά δαμασκηνα ή κάστανα ή βερίκοκα)

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα αλατοπιπερώνω και τσιγαρίζω το κρέας,προσθέτω κρεμμύδι,καρότο σελινόριζα για 5-6 λεπτά.Σβήνω με το κρασί και αφήνω να εξατμιστεί.
Προσθετω να μπαχαρικά ,το ζωμό και μαγειρευω για 1- 1/12 ωρα περίπου ρίχνοντας αν χρειαστεί ζωμό ή νερό ώσπου να βράσει το κρέας κ να δέσει η σάλτσα. Συνοδευω με πουρέ ή ρυζάκι!
Για πιό γιορτινο φαγάκι προσθέτω δαμάσκηνα ή κάστανα ή βερίκοκα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πίτσα

Αγαπημένη των παιδιών και όχι μόνο!! Αλλα γιατί να την παραγγελνετε και να μην φτιάχνετε τη δική σας σπιτική πίτσα? Υλικά για τη ζύμη ...