Τετάρτη

Στον κρεοπώλη..

Κάθε φορά που στέκομαι στην ουρά για να αγοράσω κρέας και πιο συγκεκριμένα μοσχαράκι δεν είμαι σιγουρη για το αν επιλεγω το σωστό κομμάτι. Εψαξα λοιπον και βρήκα ενα αρθρο που εξηγεί τα ποιό μέρος του ζώου είναι κατάλληλο για το φαγητό που θέλετε να κάνετε. Σας το παραθέτω παρακάτω.

...''Ξεκινώντας από το κεφάλι και προχωρώντας προς το κυρίως σώμα του ζώου, βρίσκονται τα κομμάτια που θα ακούσετε ως σβέρκο ή ελιά και ο λαιμός. Ο σβέρκος είναι κατάλληλος για όλα τα μαγειρέματα, εκτός από σχάρα, αλλά και για κιμά. Τα κομμάτια της ελιάς που βρίσκονται κοντά στο κόκαλο είναι μαλακά, ενώ όσο πλησιάζουμε προς την εξωτερική επιφάνεια, είναι πιο σκληρά και πιο κατάλληλα για κιμά. Ο λαιμός είναι κατάλληλος για ψητά φούρνου, κοκκινιστά, βραστά και συνήθως προορίζεται για κιμάδες.
Μετά το σβέρκο, στο πάνω μέρος του μοσχαριού, βρίσκονται οι σπαλομπριζόλεςκαι οι μπριζόλες, ιδανικές για ψήσιμο στη σχάρα ή στο τηγάνι. Οι μπριζόλες μπορούν επίσης να γίνουν και στο φούρνο.
Τα κομμάτια κόντρα και φιλέτο, αποτελούν το πίσω μέρος της ράχης. Το πρώτο κάνει για ψητό ή χωρίς κόκαλα μπορεί να τυλιχτεί σε ρολό για το φούρνο, ενώ το φιλέτο είναι κατάλληλο για τη σχάρα, αλλά και για το φούρνο και είναι ιδιαίτερα εκλεκτό.Στο πάνω και πίσω μέρος του ζώου βρίσκεται το κιλότο, που περιλαμβάνει τον τελευταίο σπόνδυλο της ράχης και το οστό της λεκάνης. Είναι από τα πιο λιπαρά κομμάτια και κατάλληλο για μαγειρευτά κατσαρόλας αλλά και για το φούρνο. Σε φέτες μπορεί να μαγειρευτεί και στη σχάρα.
Στον ώμο του μοσχαριού, κάτω από το σβέρκο, βρίσκεται η σπάλα, ένα από τα λιγότερο λιπαρά κομμάτια. Περιλαμβάνει το χτένι της σπάλας, που θεωρείται το καλύτερο και πιο μαλακό, το νουά της σπάλας και τα ποντίκια της σπάλας. Τα κομμάτια αυτά μαγειρεύονται στην κατσαρόλα, αλλά και στο φούρνο.
Κάτω από τη σπάλα βρίσκεται το στήθος και το κότσι, ενώ πιο δίπλα, στη μέση, η κοιλιά. Το στήθος είναι πολύ λιπαρό και μαγειρεύεται στην κατσαρόλα και στο φούρνο, ενώ το κότσι-ποντίκι, έχει αρκετό ψαχνό και κάνει για βραστό, σούπες, παρασκευή ζωμών και μαγειρευτά κατσαρόλας. Η κοιλιά χρησιμοποιείται κυρίως για κιμά.
Στο μηρό του μοσχαριού βρίσκονται τα κομμάτια κιλότοτρανςνουά και στρογγυλό. Το κιλότο περιλαμβάνει τον τελευταίο σπόνδυλο της ράχης και το οστό της λεκάνης, είναι λιπαρό και κατάλληλο (όπως και το στρογγυλό) για όλα τα μαγειρευτά, αλλά και για φούρνο, ενώ σε φέτες μπορεί να γίνει στη σχάρα. Το τρανς δεν έχει πολύ λίπος και βγάζει εσκαλόπ (λεπτές φέτες που συνήθως γίνονται στο τηγάνι), αλλά και σνίτσελ, ενώ επίσης γίνεται και στην κατσαρόλα. Το πίσω μέρος του μηρού, το νουά, είναι ιδανικό για μαγείρεμα στην κατσαρόλα...'' 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πίτσα

Αγαπημένη των παιδιών και όχι μόνο!! Αλλα γιατί να την παραγγελνετε και να μην φτιάχνετε τη δική σας σπιτική πίτσα? Υλικά για τη ζύμη ...