Μμμμ πόσο μαμαδίστικο φαγητό!!Κι αν εχω ετοιμάσει τον κιμά απο την προηγούμενη, δεν είναι όσο μπελαλίδικο φαίνεται!
Υλικά
- 500 γρ. (1 πακέτο) χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
- 150 γρ τριμμένη παρμεζάνα
Για τον κιμά:
- 500 γρ. κιμάς
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμενο
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 2 δαφνόφυλλα
- 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
100 γρ αλεύρι
100 γρ βούτυρο
1 λίτρο γάλα
μοσχοκάρυδο
2 κρόκους
100 γρ βούτυρο
1 λίτρο γάλα
μοσχοκάρυδο
2 κρόκους
αλάτι,πιπέρι
200 γρ κεφαλοτυρι τριμμένο
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ,
- Βάζετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα να λιώσει. Η φωτιά μας θα πρέπει να είναι μέτρια.
- Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να γίνει ένα απαλό χρυσό μείγμα που να κάνει φουσκάλες. Προσοχή να μην γίνει καφέ!
- Προσθέτετε σιγά σιγά το γάλα, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύετε συνεχώς με τον σύρμα των αυγών ή ξύλινη κουτάλα. (Το ανακάτεμα είναι αναγκαίο αλλιώς η σάλτσα μας θα σβολιάσει). Συνεχίζετε να ανακατεύετε και σιγά σιγά η μπεσαμέλ θα πήξει.
- Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο , χαμηλώνετε κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύετε για 2΄-3 λεπτά ακόμη.Κατεβάζετε απο τη φωτιά ρίχνετε τα αυγά και ανακατεύετε.Ρίχνετε και το κεφαλοτύρι.
Κιμάς: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο κιμάς και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτουμε τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει τα υλικά. Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει ο κιμάς και να «δέσει» η σάλτσα.
Παστίτσιο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Βράζουμε τα ζυμαρικά 1 - 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε τα βουτυρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.Βουτυρώνουμε το ταψί ρίχνουμε 2 κ.σ απο τη μπεσαμέλ στον πάτο και τα στρώνουμε ομοιόμορφα, κρατώντας μερικά. Απλώνουμε από πάνω τον κιμά, λίγα μακαρόνια και τέλος την μπεσαμέλ (αν θέλουμε πασπαλιζουμε και με τριμμένη φρυγανιά)και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά - 1 ώρα, έως ότου ροδίσει το φαγητό στην επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά να «σταθεί», το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Παστίτσιο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Βράζουμε τα ζυμαρικά 1 - 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε τα βουτυρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.Βουτυρώνουμε το ταψί ρίχνουμε 2 κ.σ απο τη μπεσαμέλ στον πάτο και τα στρώνουμε ομοιόμορφα, κρατώντας μερικά. Απλώνουμε από πάνω τον κιμά, λίγα μακαρόνια και τέλος την μπεσαμέλ (αν θέλουμε πασπαλιζουμε και με τριμμένη φρυγανιά)και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά - 1 ώρα, έως ότου ροδίσει το φαγητό στην επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά να «σταθεί», το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου