Σάββατο

Μελομακάρονα

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δε γίνονται!! Και να φανταστείς παλιά δεν τολμούσα να φτιάξω γιατί νόμιζα οτι ήταν δύσκολα. Αν τα φτιάξεις μια φορά δε νομίζω να ξανα αγοράσεις απο ζαχαροπλαστείο! Αντε Καλά μας Χριστούγεννα!!



Υλικά
1 κιλό αλεύρι
200 γρ ζάχαρη
200 γρ σιμιγδαλι ψιλό
80 γρ μέλι
2 φλιτζ  καλαμποκελαιο
Ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
1 κ.γ σόδα
1 κ.γ μπεικιν
1 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ γαρύφαλλο
1 κ.γ μοσχοκάρυδο
4 κ.σ κονιάκ
250 γρ τριμμένο καρύδι

Για το σιρόπι
2.5 φλιτζ ζάχαρη
2.5 φλιτζ νερό
1 φλιτζ μέλι
1 κανελόξυλο
2 -3 φέτες πορτοκαλιού

Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε με το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βαθιά βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τιςφέτες πορτοκάλι  και την κανέλα για 10 λεπτά.
  2. Σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε το πορτοκάλι, προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη, το χυμό, το κονιάκ, το ξύσμα. 
  4. Σε ένα άλλο σκεύος κοσκινίζουμε το αλεύρι για να αφρατέψει και το ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι.
  5. Ρίχνουμε στο μείγμα των υγρών το μπέικιν, τη σόδα, το γαρύφαλλο, την κανέλα, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.  Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας απαλά, για να μην βγάλει το μείγμα το λάδι. Προσθέτοντας όλο το αλεύρι θα πρέπει να πάρουμε μία ζύμη μαλακή και υγρή, που όμως πλάθεται εύκολα.
  6. Παίρνουμε κομματάκια ζύμης  και τα πλάθουμε σε οβάλ σχήμα. Κάνουμε γραμμές με ένα πιρούνι. 
  7. Τα βάζουμε ένα - ένα σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε τα μελομακάρονα στους 180 βαθμούς,  για  25- 30 λεπτά.
  8. Τα βγάζουμε όπως είναι καυτά από τον φούρνο και με τη βοήθεια μίας κουτάλας, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε για ακριβώς μισό λεπτό. Τα βγάζουμε γρήγορα και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Το σιρόπιασμα με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει πάντα! Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και είναι έτοιμα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πίτσα

Αγαπημένη των παιδιών και όχι μόνο!! Αλλα γιατί να την παραγγελνετε και να μην φτιάχνετε τη δική σας σπιτική πίτσα? Υλικά για τη ζύμη ...